De invloed van darmen op onze hersenen

In Amerika kwam deze zomer een bijzonder onderzoek naar buiten. Tien mensen met autisme kregen een poeptransplantatie. Ze kregen de darmflora van mensen zonder autisme. Na een half jaar waren bij acht mensen de kenmerken van autisme aanzienlijk verzacht en in een enkel geval was de diagnose niet meer te stellen. Hoe is dit te verklaren? Is hier sprake van baanbrekend onderzoek?

Onze darmen worden steeds vaker ons tweede brein genoemd. Neurotransmitters lijken onder invloed te staan van de processen in de darmen! De aandacht hiervoor komt stevig op gang.

Tot onze grote vreugde is Dr. Laura Steenbergen ingegaan op onze uitnodiging om dit fascinerende onderzoeksgebied uit de doeken te doen.

Ze promoveerde op haar 24e, werkt op dit moment aan de Universiteit Leiden en richt zich op de vraag hoe darmbacteriën onze gedachten, gevoelens en gedragingen beïnvloeden. Haar wetenschappelijke werk is invloedrijk: voor haar wetenschappelijke werk ontving ze meerdere onderzoeksbeurzen en onderscheidingen

Ze heeft een enorme passie voor het delen van haar wetenschappelijke kennis en ervaringen op een toegankelijke manier. Zo gaf Laura tal van wetenschappelijke- en publiekslezingen, toerde door Nederland met de ‘Op zoek naar Geluk’ theatercollegetour, deed mee aan Famelab (de internationale wetenschapscommunicatiewedstrijd) en sprak op TEDxAlkmaar. Haar enthousiasme blijft niet onopgemerkt, Laura eindigde onder andere in de top 25 van New Scientist Wetenschapstalentverkiezing 2018 en de VIVA-400 2018, de verkiezing voor de meest succesvolle en inspirerende vrouwen van Nederland.

Deze uitzending is mogelijk gemaakt met steun van de Oolaardt Stichting