Ze sluiten me buiten

Op 27 sept startte de Week tegen het Pesten. Het thema dit jaar is: Buitensluiten? Uitgesloten!

Want iemand buitensluiten is zo’n beetje de ergste vorm van pesten. Nooit gekozen worden in een team, nooit worden uitgenodigd voor een feestje. Het gevoel dat je er niet bijhoort kan veel verdriet en stress en opleveren. Als je 2 minuten wordt buitengesloten, worden hersendelen actief die ook actief zijn bij fysieke pijn.

Het kan zelfs op termijn zorgen voor achterstand op het gebied van sociale en empathische ontwikkeling.

Te gast in dit programma is Carolien Rieffe en Jeffrey Wijkhuisen..

Carolien Rieffe is hoogleraar, werkzaam bij Onderwijspychologie aan de Universiteit Leiden en de afdeling Human Media Interaction aan de Universiteit van Twente. Zij onderzoekt in het zogeheten Schoolplein-project hoe reguliere scholen kunnen zorgen dat ook leerlingen met autisme zich welkom voelen op hun school.

Meer over het Schoolplein-traject: www.focusonemotions.nl/inclusieve-school

Jeffrey Wijkhuisen is ervaringsdeskundige en autismecoach. Zijn schooltijd was voor hem een hele moeilijke periode. Tot zijn 16e sprak hij nauwelijks, inmiddels is hij succesvol ondernemer en kinderentertainer. Ook geeft hij lezingen en advies aan scholen.